2. del af "Den lille guide til en mere miljøvenlig hverdag"

Af Xenia Duffy

Er du blevet glad for dine tandpasta-piller? Har du fået appetit på mere inspiration til en klimavenlig hverdag? Så har jeg lige lidt flere tips, som hverken er dyre eller besværlige.

Spis mindre kød

Ja, det har du nok hørt før. Men kødproduktion er bare ikke godt for miljøet. Du behøver ikke at blive veganer. Faktisk kan du blive tre gange så klimavenlig i køkkenet, hvis du spiser mindre kød, bliver bedre til at købe ind, så du undgår madspild og går efter produkter fra miljøvenlig produktion.

For at være helt ærlig, så synes jeg selv, at maden på veganske og vegetariske restauranter smager skønt, men jeg er ikke god til at lave mad, og har ingen anelse om, hvordan man laver veganske retter derhjemme. Derfor er vi klimavenlige ved at købe veganske og vegetariske måltidskasser. Udvalget er efterhånden ret stort, og kasserne kommer med udførlige opskrifter og præcis dén mængde produkter, som du skal bruge.

Hjemme hos os betyder det, at vi i dag er blevet helt kødfrie, og stort set ingen madspild har. Udbyderne går ofte ganske højt op i at købe deres ingredienser miljøvenligt, økologisk og lokalt, så vi slipper selv for at skulle endevende hvert eneste produkt i supermarkedet, for at regne ud om det er klimavenligt nok til at komme i kurven.

Insisterer du på, selv at finde på ugens retter, så har Naturli‘ gjort det nemt for dig, at lave alle dine yndlingsretter uden kød og uden mælkeprodukter. Min familie er især glade for deres ‘oksekød’, som passer perfekt til lasagnen og ingen kan smage forskel. (Måske smager den faktisk bare lidt bedre!)

Reducér dit forbrug af engangsplastik

Vi ved efterhånden allesammen godt, at plastik-krus, -tallerkner og -bestik er yt. Vi ved, at vi skal have en mulepose med ud at handle, så vi kan spare plastikposerne. Og rigtigt mange har også forstået, at de skal springe sugerørerne over, når de laver drinks. Men langt det meste plastaffald fra vores husholdning kommer fra emballagen – altså det dine varer er pakket ind i.

Den nemmeste måde at reducere dit daglige plastaffald er at vælge æblerne, agurken og tomaterne, som ikke er pakket ind i plast. Ofte er det også de varer, som er friskest, da plast ofte bruges til at forlænge holdbarheden for frugt og grønt, som skal rejse langt før de ankommer til supermarkedet.

Du bør også få skiftet din opvaskebørste og karklud ud. Den almindelige gule karklud er lavet af viskose og plast og den typiske opvaskebørste er også af plast. Når du vasker op, slider du på karklud og børste og der kommer mikroplast ud i håndvasken og videre ud i afløbet.

Derfor skal du skifte børsten ud med en af træ, bambus, hamp eller kokosfibre, og din karklud ud med en strikket bomuldsklud. Det har dit lokale supermarked muligvis ikke på hylderne endnu, så her kan jeg anbefale at købe dine basisvarer på nettet og få sendt dem lige til døren. Så slipper du også for at stresse over at finde de rigtige ting i din dagligvarebutik.

Lige for tiden tester jeg Rå Natur-kassen fra Miljøhverdag, fordi de går all in på bæredygtighed i hele deres forretningsmodel og det er jeg altid begejstret for at støtte. I den sidste kasse var der faktisk også en fast opvaskesæbe, som jeg glæder mig til at teste.

Jeg har allerede givet dig tips til at undgå engangsemballage til dine sæber, shampo og rengøringsmidler, men vidste du f.eks. at du også kan få creme i en papkasse? Jeg er ret begejstret for min natcreme, som er en helt fast blok, når jeg tager den ud af kassen, men så snart den bliver sat på huden bliver den blød og det føles lidt som at tage læbepomade på.

Pointen er, at alt kan gentænkes og det er helt realistisk at vi en dag slet ikke behøver at slæbe alle vores basisvarer hjem i alle de her forskellige typer plast-emballage. Selvom der er gode initiativer på vej til bedre udnyttelse af hård plast, skal vi også hver især reducere vores forbrug og se efter alternativer, så behovet for plastemballage-løsninger bliver markant mindre i fremtiden.

Køb mindre tøj

Vidste du, at vi i dag i gennemsnit køber fem gange mere tøj om året end vi gjorde i 1980? Hvor vi engang købte ét stykke tøj om måneden, køber vi i dag hver især omkring 5 stykker tøj om måneden. Det er altså mere end ét stykke tøj om ugen. Det burde ikke være svært at se ind i din garderobe, næste gang du skal bruge et stykke tøj og overveje, om ikke der er noget du kan bruge en gang mere.

Statistikkerne siger, at halvdelen af vores tøj kun bruges tre gange eller mindre. Modebranchens forretningsmodel er da også at producere tøjet hurtigt og billigt, og der er sjældent fokus på tøjets holdbarhed. Hvis du gerne vil være mere klimavenlig skal du sørge for at købe kvalitetstøj, som kan holde i mange år, købe mindre af det – og så ofte, som det kan lade sig gøre, vælge genbrugstøj over nyt tøj.

Det er slet ikke ikke så svært, som det lyder og markedet for brugt tøj i høj kvalitet er stigende. Hvis du vil bidrage til det, kan du aflevere dit gode tøj, som du ikke bruger længere, til steder som Det Kollektive Klædeskab, hvor du også kan bytte til ‘nyt’, eller i din lokale genbrugsbutik. Dit gamle tøj, som du tænker ingen vil have, skal du aflevere i en tøjcontainer. Så er sandsynligheden for at tekstilerne genanvendes (som isolering, genbrugstøjfibre osv.) større.

Personligt har jeg været så heldig at arve en del af min mormors gamle kjoler. De er fra en tid, hvor tøjet blev lavet til at holde og derfor kan du ofte se mig i de samme (blå) kjoler, når jeg er ude at holde foredrag 😁.

Held og lykke med det!

Du kan læse mere til Xenia og hendes miljøvenlige hverdag her: https://imaginary.dk/writer/xenia/

 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort